27 June 2011

Hasil dari Google Search

Nu'aim bin Hammad meriwayatkan dengan sanadnya bahwa Rasulullah saw. bersabda:
Bila telah muncul suara di bulan Ramadhan, maka akan terjadi huru-hara di bulan Syawwal...". Kami bertanya: "Suara apakah, ya Rasulullah?" Beliau menjawab: "Suara keras di pertengahan bulan Ramadhan, pada malam Jum'at, akan muncul suara keras yang membangunkan orang tidur, menjadikan orang yang berdiri jatuh terduduk, para gadis keluar dari pingitannya, pada malam Jum'at di tahun terjadinya banyak gempa. Jika kalian telah melaksanakan shalat Subuh pada hari Jum'at, masuklah kalian ke dalam rumah kalian, tutuplah pintu-pintunya, sumbatlah lubang-lubangnya, dan selimutilah diri kalian, sumbatlah telinga kalian. Jika kalian merasakan adanya suara menggelegar, maka bersujudlah kalian kepada Allah dan ucapkanlah: "Mahasuci Al-Quddus, Mahasuci Al-Quddus, Rabb kami Al-Quddus!", karena barangsiapa melakukan hal itu akan selamat, tetapi barangsiapa yang tidak melakukan hal itu akan binasa".Itu hasil google search aku. Apa yang buat aku terdorong untuk google search benda ni? Good question. Tadi dekat sekolah, budak sebelah aku tiba-tiba bagitahu aku hal ni. So aku fikir nak kongsi lah dengan korang kan kan. Dan lagi.


Cuba kita kira pertengahan bulan Ramadhan iaitu 15 Ramadhan yang jatuh pada hari Jumaat tahun bila?


TETTTT. Jawapannya tahun 2012. Tak percaya? Cuba hang pergi tengok kalender. 3 Ogos 2012 bersamaan 15 Ramdhan. Dan,  2/3 manusia di muka bumi ini akan lenyap. 


Jadi adakah kita tergolong dalam golongan 1/3 itu? Hanya Allah sahaja yang mengetahui. Berdoalah kita agar kita tergolong dalam golongan 1/3 itu. Amin..No comments: