04 February 2014

MUET


Hello....

Jadi seperti yang dijanjikan pada entry lepas, harini aku nak cerita pasal MUET. Kalau bebudak matrik PST batch aku, dah ambil pun MUET. Dah dapat result dah pun. Kalau bebudak PDT batch aku akhir tahun ni diorang akan ambil. Kalau bebudak diploma, diorang ambik MUET ni sem 5 nanti, kalau tak silap aku la. 

MUET ni apa? MUET ni test pasal English la. Selain MUET, ada IELTS. MUET ni standard Malaysia jer. IELTS ni International la, untuk bebudak yang buat preparation untuk study oversea. Kalau kau memang bercadang nak study oversea, better ambil IELTS terus. Tapi selalunya kalau U kerajaan, dia memang ada sekali MUET.

Apa gunanya MUET ni?

Kau orang jangan pandang rendah pada MUET ni. MUET ni penting untuk degree nanti. Ramai budak matrik aku pandang rendah MUET ni, pastu dapat result, kecewa. Universiti yang grand grand banyak mintak band 3 ke atas. Kalau kau dapat 4.00 pun, kalau MUET band 2, susah nak mintak Universiti yang grand sangat ni. Lagi-lagi dalam bidang yang demand macam medic.

Apa tu band?

Camni, kalau kat sekolah ada gred A sampai G, MUET ada band 1 sampai 6.

Band 1 ni untuk orang yang memang langsung tak reti English. Tapi jarang la orang dapat band 1 ni. Kat matrik aku pun, aku tak pernah dengar lagi orang dapat band 1 ni. FAILED.

Band 2 ni orang yang English dia cam kurang sangat. Bukan dia tak reti langsung English. Haa aku perhatikan ramai Budak Melayu dapat band 2 ni. Bebudak matrik aku pun ramai dapat band 2. Ramai juga budak yang akademik dia cemerlang, 3.5 ke atas tapi dapat band 2. FAILED jugak.

Band 3 ni kira average la. Untuk orang yang biasa-biasa English dia. Ramai orang aim nak band 3 sebab band 3 ni kira band lulus la. Dah tak payah risau nak re-sit MUET lagi.

Band 4 ni ramai Cina dengan India dapat. Melayu cam tak ramai sangat tapi still ada la. Kalau bebudak Melayu dapat band 4 dah kira Wowwwwww bagi orang lain. 

Band 5 dengan Band 6 tak ramai yang dapat. Band 5 mungkin ada la dekat matrik aku tapi band 6 takde sorang pun budak matrik aku yang dapat. 

Ada paper apa dalam MUET ni?

MUET ni ada 4 bahagian. Ada speaking, writting, reading and listening. Ramai orang mengalami kesukaran pada bahagian speaking. Aku pun. Tapi jangan risau sebab speaking tak membawa markah yang banyak. Reading bawa markah banyak jadi kau orang score la bahagian reading. Macam aku, aku score bahagian reading. Jap ni skor permarkahan dia.

Listening and speaking : each 45 marks.
Reading : 120 marks.
Writing : 90 marks.

Nampak tak reading bawak banyak markah? Aku bahagian speaking memang teruk gila tapi sebab aku markah reading aku tinggi, jadi aku dapat cover bahagian speaking tu.

Ehem apa result aku?

Alhamdulillah, aku dapat band 4. (Sebab tu aku berani nak tulis entry ni)

Jadi apa nasihat untuk sesiapa yang nak improve English untuk MUET ni?

Aku pun English tak pandai sangat. SPM pun A jer, tak dapat A+ macam orang lain. Tapi SPM bukanlah segalanya kan? Jadi jangan runsing kalau English kau tak bagus okay.Jom sesama kita improve English kita. Ini cara aku :-

(1) Banyakkan baca novel English. Secara jujurnya, aku dulu masa sekolah tak minat sangat dengan novel English tapi lepas sekolah, aku try la beli novel English. Eh, best pulak. Jatuh cinta pulak dengan novel English ni. Memang novel English ni mahal. Satu novel English boleh dapat 2 novel Melayu. Tapi apalah salahnya kita berkorban sikit untuk kejayaan kan? Penulis kesukaan aku of course Cecelia Ahern sebab cerita dia tak heavy dan sempoi untuk kita yang baru nak start minat novel English ni.

(2) Tengok cerita English WITHOUT subtitle. Kenapa? Sebab kalau ada subtitle, korang akan tend to baca subtitle tu so korang macam buat dek je dengan apa yang actor tu cakap. Tapi kalau tak ada subtitle, korang akan bagi 100 percent fokus dengan apa yang actor tu cakap. Melalui cara ni, korang akan improve english korang. 

(3) Banyakkan cakap English dengan kengkawan. Memanglah malu kan memula. Tapi lelama kau akan okay. Tak payah cakap fully English kalau tak selesa. Cuma selitkan English yang mudah mudah dalam perbualan tu. Contohnya sorry, whatever, I don't care, nevermind, then, thanks dan sewaktu dengannya. Mulakan dengan benda yang simple dulu. 

Tu je la kot cara aku. Kengkadang cara ni nampak macam remeh, macam EH BETULKE BOLEH IMPROVE ENGLISH DENGAN TENGOK DRAMA/MOVIE? Yes boleh. Kalau aku dari A sahaja boleh dapat band 4 untuk MUET. Tak mustahil untuk korang. Jangan rendah diri sangat dengan result SPM kau. A+ pada SPM tak menjamin  band 6 pada MUET. 

Bukan nak show off result MUET aku tapi cuma aku nak berkongsi tips. Mungkin tips aku ni dapat memberi manfaat kepada korang. Who knows right? 

Okay byeeeeeeeeeeeeeeeee.


19 comments:

ARISSA said...

Saya pun takut nak muet sbb spm english saya A jerr..

supermiera said...

Insya-Allah boleh.

Anonymous said...

english saya A+ tapi tak fluent bila speaking. Setakat ckp cara phua chu kang boleh la. Wuaa takutnyaa T.T sokong dgn awak tk semestinya budak yg A+ dapat muet band 4 above

supermiera said...

Kalau rasa tak yakin dengan speaking, prepare betul-betul untuk paper reading cos paper reading banyak markah. :)

Anonymous said...

tQ sharing kak. btw,just now sy bwu lpas speking test. .dlm task A. sy agak lari dr tajuk...then sy cube backup balik. ... tpi. isi agk hambar. .sy risaUuu.. dlm task b plax...sy byk diam. .sy just agree dgn candidate laen pnye point n sy tmbah2 cket. .conclusion sy buat utk group sy yg ckp. .tpi ..agk hambar jga. .agak2 akk. .band ape yg sy dpt utk speaking test?? .low/med/high? ? band??? 1/2/3/4 n soon????

supermiera said...

band ni dia bukan kasi untuk every test. Band ni bila dah sum up semua test. Takpe kalau markah rendah dekat speaking test, cover dalam reading test. Sebab reading banyak sangat markah dan senang nak score. Okay?

Anonymous said...

ok...inshaAllah. .tQ kak :-)

HaFez Hisham said...

Cikmera..sy dpt band 3 pun dh syukur tay,,hehe,,follow u

supermiera said...

Alhamdulillah ya Hafez.

Anonymous said...

bru tdi lepas speaking..senario sama speaking terabur..blurrr..ckp x de point.harap cover time reading dan part lain

supermiera said...

Insya Allah cik anon. Cover time reading. Reading banyak markah! Chayok chayok

Shahirah Hazam said...

Awak saya nak tanye...if saya dah amik ielts and saya x jd nk p oversea so kat local uni perluke saya amik muet?

Anonymous said...

Jangan risau kalau speaking awak tak bagus sgt, penting untuk awak score reading, writing and listening. Saya dulu spm A+, muet band 5.

supermiera said...

shahirah, saya tak tahu la pasal tu...

nabila zubir said...

ada sesapa x nak jadi guru muet sy? english saya berterabur. anythg just give me a call, 0102948992

Anonymous said...

Spm bi saya dapat B jer, tapi alhamdulilah still manage dapat band 4. Sebab try sis's tips . Thanks.

cheromory said...

Salam.. 1 sesi 4 orng ker... or brape? One more ... kitorang daftar 9 org... so no giliran berturutan... ada chance ker dpt dlm group? Cth 6/0230 - 6/0238 tq

cheromory said...

Salam.. 1 sesi 4 orng ker... or brape? One more ... kitorang daftar 9 org... so no giliran berturutan... ada chance ker dpt dlm group? Cth 6/0230 - 6/0238 tq

Miera Khairuddin said...

@cheromory , yep. Kalau tak silap saya memang group based on nombor giliran. Good luck!