15 July 2011

Khas untuk anda #2

Siapa engkau untuk judge orang lain?
Apa hak engkau untuk menghina orang lain?
Pangkat apakah engkau untuk mencampuri urusan orang lain?


Cukup sempurnakah engkau?
Cukup baikkah engkau?


Semua manusia dilahirkan tidak sempurna.
Jadi untuk apa engkau menghina orang lain?
Untuk apa engkau mencaci orang lain?

Untuk apa engkau menyakiti orang lain?


Tidakkah engkau tahu betapa sakitnya yang dirasakan oleh mereka yang dihina?


Cuba engkau yang dihina, dicaci.
Apakah yang akan engkau rasakan?
Gembirakah? Oh semestinya tidakkan.
Sedihkah? Semestinya.
Sakitkah? Terlalu.


Cukuplah.
Sudahlah.
Janganlah engkau menghina sesama sendiri.


Pohonlah kemaafan dari mereka yang pernah engkau sakiti.
Carilah mereka sebelum terlambat.
Apabila engkau sudah terlambat, menangis air mata darah pun tiada guna lagi.
Kerana yang pergi takkan kembali.


P/S : Aku tak point kepada sesiapa. Aku tulis ini untuk semua orang. Umum. Tak ada specific person yang aku tujukan. Jangan pula lepas ni, ada orang yang simbah milo dekat aku. Okay, challos.

3 comments:

Alia Izani said...
This comment has been removed by the author.
Alia Izani said...

kebetulan,sye pun tgh mengalami situasi macam ni.xtau macam mne nak berunding dgn dia dan sye xtau kenape dia buat sye macam tu.

supermiera said...

hmm saba je la